We weten allemaal hoe belangrijk het is om onze huid met zonnebrand te beschermen. Het voorkomt vroegtijdige huidveroudering, maar ook verbranding, pigmentvlekken en beschadiging van de huid. Hoewel we onze huid meestal netjes insmeren, worden de lippen vaak vergeten. Terwijl ook deze tegen de schadelijke effecten van UV-stralen beschermd moeten worden. Eén op de tien mensen heeft wel eens last van verbrande lippen.

We gebruiken onze lippen de hele dag door met eten, drinken en praten, dus verbrande lippen door de zon is echt geen pretje. Lees in deze blog hoe je opgezwollen of verbrande lippen kunt voorkomen, behandelen en verzorgen.

Hoe kunnen je lippen verbranden door de zon?

De UV-stralen die de zon uitstraalt, schaden de huidcellen. Zonbeschermingsproducten beschermen ons tegen de schadelijke effecten van UVA en UVB stralen. Wanneer je bent verbrand, merk je dit doordat je huid rood kleurt. Jouw lichaam wil de door de zon beschadigde huidcellen opruimen en maakt daarom ontstekingsstofjes aan. De ontstekingsreactie zorgt ervoor dat de bloedvaten in je ontstoken huid wijder worden, zodat er meer bloed naar de juiste plekjes kan stromen om het helingsproces te beginnen. Vandaar dus die pijnlijke rode kleur van een verbrande huid.

De reden waarom je lippen verbranden door de zon is exact dezelfde als de reden waarom je lichaam verbrandt. Alleen de huid van je lippen verbrandt vaak sneller dan de huid van de rest van je lichaam. Zoals we in ons artikel over gescheurde lippen hebben uitgelegd, is de huid van je lippen veel dunner vergeleken de huid van de rest van je lichaam. Er zijn ook minder pigmentcellen aanwezig, waardoor de lippen sneller door de zon beschadigen.

SYMPTOMEN VAN VERBRANDE LIPPEN DOOR DE ZON

Er zijn verschillende symptomen die aantonen dat je last hebt van verbrande lippen. Symptomen van verbrande lippen zijn in te delen in een milde verbranding maar ook een zwaardere verbranding.

Symptomen mild verbrande lippen:

  • Wanneer je lippen mild verbrand zijn door de zon, voelen ze zacht en gevoelig aan
  • Je lippen krijgen een roze/roodachtige kleur of gloed

Symptomen zwaar verbrande lippen:

  • Gezwollen lippen door de zon
  • Blaasjes op je verbrande lippen
  • Flinke blaren op lippen door de zon

Hoe vaker je lippen verbranden, hoe groter de kans dat je ze opnieuw verbrandt. Dit komt door de beschadigde huidcellen. En hoewel je lichaam zijn best doet om deze te herstellen, blijft er altijd blijvende schade achter. Dit maakt de huid steeds kwetsbaarder. Het is dus belangrijk om die lichtroze, opgezwollen lippen door de zon serieus te nemen.

Verbrande lippen verzorgen met aloe vera scrub - Labello

WAT TE DOEN BIJ VERBRANDE LIPPEN?

Toch een keertje vergeten om je lippen te beschermen? Wij hebben een lijstje voor je gemaakt waarin we beschrijven wat te doen bij verbrande lippen en hoe je verbrande lippen kunt verzorgen:

  • Aloë vera: het sap van aloë vera heeft een genezende werking. Dit komt door zijn antioxiderende en antibacteriële eigenschappen. Daarnaast versnelt aloë vera ook de genezing van wondjes. Perfect dus om jouw verbrande lippen mee te verzorgen.
  • Koud kompres: maak een zacht washandje nat met koud water en houd deze tegen je lippen aan. Dit helpt tegen het warme gevoel van je lippen.
  • Velmaskers: bij de drogist kun je vel- en papiervelmaskers met hydraterende ingrediënten kopen, zoals aloë vera, sheaboter en druivenpitolie. Deze helpen je verbrande lippen te verzorgen door hun kalmerende werking.
  • Ontstekingsremmers: geneesmiddelen met een ontstekingsremmende werking kunnen helpen om de pijn en roodheid van je lippen van binnenuit te verlichten.
  • Huisarts: wanneer huismiddeltjes niet lijken te werken, bijvoorbeeld bij ernstige blaarvorming, ga dan ook zeker naar de huisarts. Deze weet uiteindelijk altijd het beste wat te doen bij verbrande lippen.

HOE LANG DUURT EEN VERBRANDE LIP?

Hoe lang een verbrande lip ongeveer duurt is afhankelijk van hoe heftig de verbranding is. Een milde verbranding van de lippen kan zo’n 3 tot 5 dagen aanhouden. Wanneer je last hebt van een zware verbranding van de lippen, dan kan dit wel zo’n 5 tot 10 dagen aanhouden. Een zwaar verbrande lip kan flink wat blaasjes of blaren krijgen, de huid heeft langer nodig om zo te genezen. Mochten de blaren heel erg zijn, raadpleeg dan altijd een huisarts voor advies en behandeling.

KUN JE EEN KOORTSLIP KRIJGEN VAN DE ZON?

Ja, door sterke UV-stralen kunnen jouw lippen verbranden en zo een koortslip veroorzaken. Dit gebeurt meestal wanneer je al eerder besmet bent geraakt met een koortslip. De sterke zonnestralen kunnen de gezondheid van je lippen beschadigen en de weerstand verlagen. Op deze manier kan een virus, zoals het herpesvirus dat een koortslip creëert, daardoor makkelijker terugkomen.

VERBRANDE LIPPEN VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN

Het is belangrijk om de huid tegen de schadelijke invloed van de zon te beschermen. Verbrande lippen zijn pijnlijk, rood en kunnen opgezwollen zijn. Verbranding door de zon veroorzaakt naast pijn ook bij elke verbranding een verhoogd risico op de ontwikkeling van huidkanker.

Verbrande lippen voorkomen is daarom zonder twijfel beter dan genezen. Een lippenbalsem met zonbeschermingsfactor kan de lippen op de juiste manier beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon en ze tegelijkertijd hydrateren.

Labello Sun Protect