Branderige lippen

Branderige, pijnlijke & gevoelige lippen: wat te doen?

Heb je last van branderige lippen? Dat is natuurlijk geen fijn gevoel en je komt er liever zo snel mogelijk van af. Branderige, pijnlijke lippen hebben verschillende oorzaken. In deze blog vertellen we meer over branderige, gevoelige lippen en wat te doen tegen deze brandende lippen.

Symptomen branderige lippen

Wat zijn branderige lippen precies? Je hebt last van brandende lippen zodra je een brandende - vaak pijnlijke of gevoelige - sensatie voelt op, rondom of aan de binnen- of buitenkant van je lippen. Branderige lippen kunnen gepaard gaan met andere symptomen, zoals:

Oorzaken van branderige en pijnlijke lippen

Wat is de oorzaak van brandende lippen? Er is niet één specifieke oorzaak voor brandende lippen, er zijn verschillende soorten oorzaken. Branderige, pijnlijke lippen kunnen veroorzaakt worden door bijvoorbeeld weersomstandigheden, lipeczeem, een infectie, iets pittigs eten, een insectenbeet, een mineralen- en vitaminetekort of een allergische reactie op iets.

 

 • Weersomstandigheden: in de wintermaanden kan de kou jouw lippen beschadigen, waardoor ze uitdrogen en zelfs een pijnlijke onderlip of bovenlip veroorzaken. Verder kunnen zonnige dagen jouw lippen ook beschadigen, waardoor ze branderig voelen. Dit gebeurt vooral wanneer je verbrande lippen hebt door de zon.
 • Lipeczeem: door uitdroging of het veel likken van je lippen, kunnen jouw lippen geïrriteerd raken en ontstaat er lipeczeem. Symptomen zijn dan branderige, schilferige en rode lippen.
 • Infecties: er zijn verschillende infecties die leiden tot overgang naar brandende lippen. Denk jij dat je last hebt van een infectie? Ga dan in gesprek met jouw huisarts om uit te zoeken of dit klopt en wat je er tegen kunt doen.
 • Pittig eten: als je bijvoorbeeld een peper eet kun je rode, brandende lippen krijgen. Dit kan behoorlijk prikken, maar trekt gelukkig vanzelf weer weg.
 • Insectenbeet: ben je gebeten door een insect? Dit kan jeuk en brandende lippen veroorzaken wanneer je op je lippen of rondom je mond gebeten of gestoken bent.
 • Mineralen- en vitaminetekort: wanneer je een tekort hebt aan bepaalde mineralen en vitamines kun je last krijgen van branderige lippen. Zo ontstaan er bij een vitamine B tekort scheurtjes in je lippen die een branderig gevoel geven.
 • Allergische reactie: soms leidt het eten van voedsel of in contact komen met een bepaalde stof tot een allergische reactie. Bij zulke allergische reacties komt het vaak voor dat mensen gevoelige, branderige lippen krijgen. Brandende lippen door allergie kan verholpen worden met de juiste medicatie.

Wat te doen tegen branderige lippen?

Wat je kunt doen tegen branderige lippen hangt af van de oorzaak van de pijnlijke lippen. Ligt het aan een mineralen- en vitaminetekort? Dan kun je dit gemakkelijk oplossen door supplementen van de missende vitamine te slikken. Komt het door een infectie van de lippen? Raadpleeg jouw huisarts dan en deze persoon kan de juiste zalf aanraden waarmee je van de branderige, pijnlijke lippen afkomt. Verder hebben we nog wat andere tips voor het verhelpen en voorkomen van branderige lippen:

 • Drink veel water zodat je lichaam - en dus je huid - goed hydrateert blijven. Zo voorkom je uitgedroogde lippen die zorgen voor een branderig gevoel.
 • Wanneer je droge of verbrande lippen hebt, zorg dat je ze goed hydrateert. Dit kun je doen met een lippenbalsem, zoals de Labello Hydro Care.
 • Brandende lippen door allergische reactie? Vermijd het gebruik van stoffen die tot een allergische reactie leiden. Lees bijvoorbeeld goed de ingrediëntenlijst door van een lippenstift of lippenbalsem, voordat je deze gebruikt.
 • Vermijd het vaak likken van je lippen. Door vaak of dwangmatig je lippen te likken, drogen ze uit en vergroot je de kans op branderige lippen namelijk.

 

Brandende lippen

Wat te doen tegen gevoelige lippen?

Heb jij erg gevoelige lippen aan de binnenkant en buitenkant? Dan is het belangrijk om je lippen extra goed te beschermen én verzorgen. Met onze verschillende Labello’s zorg je ervoor dat jouw lippen zacht en gehydrateerd blijven. En als je de zon ingaat? Vergeet dan niet de Labello SUN Protect te gebruiken, dankzij de SPF in deze Labello worden jouw lippen tegen felle zonnestralen beschermd.

Verder is het belangrijk om erop te letten of bepaalde lippenstiften ingrediënten bevatten waar gevoelige lippen niet goed op reageren. Controleer daarom altijd eerst de ingrediëntenlijst voordat je een nieuwe lippenstift aanschaft. Een tip van ons? Gebruik als je houdt van een mooi kleurtje op je lippen een lippenstift voor gevoelige lippen, zoals de Labello Caring Beauty Red of Labello Caring Beauty Nude. Deze Labello’s geven jouw lippen een mooie kleur terwijl ze jouw lippen met natuurlijke oliën zachtjes verzorgen.