Zeg vaarwel tegen velletjes op je lippen!

Je hebt droge lippen én je hebt droge lippen met velletjes. Dat laatste is vaak nog vervelender dan het eerste. Waarschijnlijk wil je het euvel zo snel mogelijk verhelpen. Ben je geneigd de velletjes eraf te trekken? Geloof ons: dat werkt alleen maar averechts. Hieronder lees je wat je wél kunt doen tegen velletjes op je lippen. Ontdek wat de oorzaken zijn, welke producten verstandig zijn om te hebben en hoe je de velletjes laat verdwijnen.

Velletjes op je lippen: de oorzaken

Wat is de oorzaak van velletjes op je lippen? Er is niet één ding dat de velletjes veroorzaakt; er zijn er meerdere. Hieronder vind je een selectie van de meest voorkomende oorzaken. Met dit in gedachten kun je de velletjes beter behandelen én in de toekomst vermijden. Zó kunnen de velletjes op je lippen ontstaan:

Oorzaak 1: cafeïne in koffie en thee

Hoewel veel mensen dol zijn op een lekkere bak koffie of een goede kop thee, bevatten beide dranken (óók thee, echt waar) helaas vaak cafeïne of een soortgelijke stof. Als je niet genoeg water drinkt, kan cafeïne zorgen voor extreme uitdroging. Zo verdwijnt een deel van het vocht uit je lichaam en krijg je dus droge lippen met velletjes. Heb je op dit moment last van velletjes op je lippen? Dan is het dus verstandig de koffie of thee even te laten staan. Met de juiste verzorging kunnen je lippen dan weer snel helen.

 

Oorzaak 2: van koude naar warme lucht en weer terug

Ook als je continu wisselt van een extreem koude naar een warme omgeving en weer terug drogen je lippen uit. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de winter. Als je een tijdje buiten hebt gewandeld in de kou en daarna weer thuiskomt in een warm en droog huis, kunnen je lippen zelfs zó uitdrogen dat er velletjes ontstaan.

droge lippen velletjes

Oorzaak 3: verbranding

Niet alleen uitdroging zorgt voor velletjes op je lippen, ook een verbranding kan een oorzaak zijn. Je kunt je lippen verbranden door te warm eten of drinken, maar ook door de zon. Net zoals je jouw huid altijd insmeert met zonnebrand, is het ook verstandig om je lippen te beschermen met een lippenbalsem met SPF. In een van onze andere artikelen lees je alles over verbrande lippen en hoe je deze het beste kunt behandelen.

Oorzaak 4: genetisch droge lippen

Soms hebben droge lippen met velletjes een genetische oorzaak. Dit betekent niet dat je er niet vanaf kunt komen: droge lippen met velletjes vallen altijd te behandelen met de juiste producten. Het is wel goed om ze nét even wat extra aandacht te geven, want dat hebben je lippen nodig. Dat doe je bijvoorbeeld met de Labello Med Repair. Deze lippenbalsem hydrateert je lippen, beschermt ze tegen de zon én helpt om ze te herstellen. Met een Med Repair op zak houd je jouw lippen altijd zacht en soepel.

Wat kun je doen tegen droge lippen met velletjes?

Je hebt droge lippen met velletjes: hoe kun je ze het beste behandelen? Met het gebruik van de juiste producten kom je al een heel eind. Soms moet je net even wat verder gaan dan een simpele lippenbalsem, bijvoorbeeld met een lipscrub. In een van onze andere artikelen vind je hoe je zelf een lipscrub kunt maken. Dat is makkelijker dan je denkt! Heb je er toch geen tijd voor? Dan kun je ook een lipscrub kopen, zoals de Verzorgende Scrub Aloë Vera. Deze werkt ook nog eens verkoelend. Hiermee kun je de velletjes zachtjes van je lippen af scrubben. Let op: gebruik dit product niet vaker dan eens per week, dat is al meer dan genoeg!

wat te doen tegen droge lippen met velletjes

Naast het gebruiken van een goede lipbalsem of -scrub zijn er ook nog andere dingen die je kunt doen tegen de losse velletjes op je lippen. Drink genoeg water, zo voorkom je uitdroging. Win-win: je hydrateert hiermee natuurlijk niet alleen je lippen, maar je hele lichaam. Daarnaast is het verstandig om niet direct in de zon te zitten. Doe je dit toch? Smeer je lippen dan in met een balsem met SPF. Die vind je online bij Labello of gewoon in de schappen van de drogist.

Verleidelijk, maar doe het niet: velletjes van je lip trekken

Veel mensen zijn geneigd de velletjes van hun lippen te trekken. Als je dit wel eens gedaan hebt, weet je dat je lip daarna gaat bloeden. Er ontstaat een wondje en daardoor ben je eigenlijk nog verder van huis. Op deze manier velletjes van je lippen halen is verleidelijk, maar geloof ons: doe het niet. In plaats daarvan kun je jouw lippen beter scrubben, hydrateren en beschermen. Zo genezen je gebarsten lippen het snelst. Ze zijn dan zo weer soepel en zacht, zoals je dat gewend bent.