Gescheurde mondhoek vrouw - Labello

Gescheurde lip of mondhoek: voorkomen en genezen

GESCHEURDE LIP OF MONDHOEK VOORKOMEN & GENEZEN!

We hebben helaas allemaal wel eens last van droge lippen of mondhoeken, zeker tijdens de koudere maanden. In de ergste gevallen kunnen je lippen of mondhoeken zelfs inscheuren. Je herkent dit dan aan hardnekkige scheurtjes in de huid van je mondhoeken of lippen. 

Gescheurde lippen of mondhoeken kunnen erg vervelend en zelfs pijnlijk zijn. Natuurlijk wil je hier dus ook weer zo snel mogelijk vanaf komen. Al is voorkomen nóg beter dan genezen, want het bespaart je dat vervelende gevoel.  Daarom hebben we in dit artikel allerlei handige informatie, tips en tricks op een rijtje gezet. Lees snel verder om erachter te komen hoe je met een paar simpele trucjes geen last meer hoeft te hebben van pijnlijke, gescheurde lippen of mondhoeken. Verder lees je ook hoe je gebarsten lippen kunt herstellen. 

 

WAT IS EEN EEN GESCHEURDE MONDHOEK?

Een gescheurde mondhoek heb je wanneer er hardnekkige scheurtjes zitten in de huid van je mondhoek(en). De scheurtjes of kloofjes ontstaan doordat er een acute of chronische ontsteking is bij de huid daar. In sommige gevallen kan de huid rondom de scheurtjes rood worden.

WAT IS DE OORZAAK VAN GESCHEURDE MONDHOEKEN EN LIPPEN?

Er zijn verschillende oorzaken voor gescheurde lippen. Meer dan elk ander plekje op je lichaam, lijken ze het vaakst uit te drogen en gebeurt het zelfs dat je lip scheurt. Een oorzaak voor gebarsten lippen is het gebrek aan talgkliertjes. Talg is de natuurlijke manier waarop je lichaam zichzelf beschermt tegen uitdroging. Over je hele lichaam heb je deze talgklieren, die een vet talg-laagje aanmaken. Behalve dus op je lippen.

Een andere reden waardoor je lippen snel uitdrogen, is dat het bovenste velletje van je lippen erg dun is. Daarnaast worden je lippen vrijwel altijd blootgesteld aan wisselingen in het klimaat, zoals koude en warme lucht. Deze combinatie draagt bij aan de kwetsbaarheid van je lippen. Is jouw lip ingescheurd? Onder het volgende kopje lees je precies hoe je droge, gescheurde lippen weer zo snel mogelijk kunt herstellen.

Ten slotte kun je last krijgen van gebarsten lippen door een vitaminetekort. Wanneer jij bijvoorbeeld te weinig vitamine B, D of E binnenkrijgt in jouw lichaam, kan dit ervoor zorgen dat jouw huid sneller uitdroogt. Hierdoor kun je dus makkelijker last krijgen van gebarsten mondhoeken of droge gebarsten lippen. 

WAT TE DOEN TEGEN GESCHEURDE LIPPEN?

Na langdurige blootstelling aan de zon, koude lucht of lage luchtvochtigheid kan de huid van je lippen springen. Met als gevolg pijnlijke, irritante velletjes en kloofjes. Wat kan jij doen tegen gescheurde lippen? Eerst is het goed om te weten wat je vooral wel en niet moet doen op het gebied van lipverzorging. De beste manier om je gescheurde lip te genezen is natuurlijk om het helemaal te voorkomen. Wij geven je hieronder wat tips hoe je gebarsten lippen en mondhoeken kunt voorkomen: 
  • Bijt of trekt nooit de velletje van je lippen. Je eerste reactie is waarschijnlijk om de velletjes van je gebarsten lippen af te bijten of te trekken. Probeer in plaats van de velletjes eraf te bijten, je lippen zo snel mogelijk te hydrateren met een verzorgende lippenbalsem om je gescheurde lippen te genezen. Zo zien je lippen er niet alleen weer mooi en fijn uit, maar voorkom je ook verdere irritatie en het scheuren van je lippen.
  • Drink voldoende water. Veel water drinken wordt niet voor niets zo vaak genoemd als magische oplossing voor een mooie, gehydrateerde huid. Het werkt echt. Door je lichaam goed te hydrateren, zullen ook je gescheurde lippen genezen. Ga niet met je tong langs je lippen, daar worden je lippen alleen maar droger van.
  • Probeer een lipscrub. Een milde lipscrub helpt om dode huidcellen, zoals de velletjes op je droge lippen, op een verzorgende en hygiënische manier weg te halen. Je gescheurde lippen genezen en voelen weer zacht aan.
  • Vermijd het likken van je lippen. Door het veelvuldig likken van je lippen, drogen je lippen sneller uit en je mondhoeken ook. Door dit de vermijden verminder je de kans op gebarsten lippen en mondhoeken. 
  • Gebruik een lippenbalsem met SPF. Felle zonnestralen kunnen jouw lippen en mondhoeken makkelijk uitdrogen en zo voor scheurtjes zorgen. Bescherm jouw lippen daarom tegen de zon met een lippenbalsem die SPF bevat, zoals de Labello SUN Protect

EEN GESCHEURDE MONDHOEK SNEL GENEZEN DOE JE ZO!

Een gescheurde mondhoek is helaas lastiger te genezen dan gescheurde lippen. Dit kan wel 2 tot 5 weken duren. Soms is niet alleen de mondhoek kapot, maar ook de huid eromheen. De huid kan dan wit en zacht worden en in sommige gevallen ontstaan er korstjes. Hoe gemakkelijk en snel de gescheurde mondhoeken te genezen zijn, is vooral afhankelijk van de mate waarin deze zijn geïrriteerd. Wees er daarom zo snel mogelijk bij en kijk hieronder wat je in jouw situatie het beste kunt doen.
  • Gevoelige mondhoeken: voelen je mondhoeken gevoelig aan, maar heb je nog geen last van scheurtjes? Wees er op tijd bij, je kunt de mondhoeken nu nog snel behandelen om gescheurde mondhoeken te voorkomen. Zorg dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Spoel daarnaast je mondhoeken af en toe met lauw water om ze schoon te houden. Het is belangrijk om de mondhoeken in dit stadium al goed in te smeren met een hydraterende lippenbalsem.
  • Gescheurde mondhoeken: ben je er helaas net te laat bij en zijn er al wat scheurtjes of kloofjes te zien? Probeer dan of het smeren van uierzalf of zinkolie helpt om de gescheurde mondhoeken snel te genezen. Dit maakt de huid droog en voorkomt dat het gaat ontsteken.
  • Ontstoken mondhoeken: als je merkt dat de scheurtjes in je mondhoeken steeds weer opnieuw blijven openscheuren en al dat smeren niets verbetert, dan is het tijd om contact op te nemen met je huisarts. Deze kan jou dan een medische zalf voorschrijven om de gescheurde mondhoeken te behandelen.

PRODUCTEN VOOR DROGE EN GESCHEURDE LIPPEN

GESCHEURDE MONDHOEKEN VOORKOMEN

Zorg er op tijd voor dat je gescheurde mondhoeken voorkomt. Net als bij gescheurde lippen is het belangrijk dat je er niet met je tong aanzit, zodat er geen bacteriën bijkomen. Daarnaast is het snelste en makkelijkste middeltje een verzorgende lippenbalsem die de huid gehydrateerd en soepel houdt, om (nieuwe) scheurtjes in de kapotte mondhoek te voorkomen.

Gescheurde mondhoek vrouw - Labello