Lipeczeem

Lippen eczeem: wat is het en hoe kun je het behandelen?

Heb je last van roodheid, korstjes en schilfertjes rondom en/of op je lippen? Dan zou dat zomaar eens lippen eczeem kunnen zijn. In deze blog vertellen we je meer over lipeczeem: wat het is, hoe het ontstaat en hoe je lippen eczeem kunt behandelen.

Wat is lippen eczeem?

Lippen eczeem is een ontsteking van de lippen die zowel acuut of chronisch kan optreden. Lippen eczeem wordt ook wel liplik eczeem of licking dermatitis genoemd. Lippen eczeem komt het meeste voor bij kinderen en jongvolwassenen, maar volwassenen kunnen ook last krijgen van eczeem op de lippen. De eczeem kan op de bovenlip, onderlip en rondom de mond ontstaan.

Hoe ziet lippen eczeem eruit?

De symptomen van lippen eczeem zijn als volgt:

  • Roodheid rondom de mond en/of op de lippen
  • Droge, schilferige huid rondom de mond en/of op de lippen
  • Korstjes met kloofjes
  • Jeukende lippen

Heb jij last van één of meerdere van deze symptomen? Het kan natuurlijk ook zijn dat je gescheurde lip hebt om misschien wel een koortslip. Als je het niet zeker weet, kun je contact opnemen met jouw huisarts. Door middel van testjes kan de huisarts jou laten weten of je lipeczeem hebt of eventueel iets anders.

oorzaken van lipeczeem

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van lippen eczeem. De meeste oorzaken komen van buitenaf en zijn als volgt:

  • Uitdroging: door blootstelling aan de felle zon of blootstelling aan koud weer, kunnen jouw lippen uitdrogen. Hierdoor zijn jouw lippen kwetsbaarder voor symptomen van lippen eczeem. Last van extreem droge lippen? Lees in onze blog hoe je van deze schrale lippen afkomt.
  • Lippen likken: door veelvuldig of zelfs dwangmatig jouw lippen te likken, kunnen jouw lippen flink uitdrogen. Door het vele likken van je lippen, raakt de huid van je lippen geïrriteerd en kan zo zorgen voor lipeczeem.
  • Allergische reactie: soms kan het zijn dat je een allergische reactie op een bepaalde (toxische) stof in een middeltje krijgt, zoals parfum in een lippenstift of minerale olie in een lippenbalsem. Houd dit goed in de gaten, dan kom je erachter om welke stof het eventueel gaat en kun je deze in de toekomst vermijden.

Wat te doen tegen lippen eczeem?

Wat kun je doen tegen eczeem op en rondom de lippen? Wij hebben wat tips voor je op een rijtje gezet:

  1. Vermijd contact met irriterende stoffen: raakt jouw huid snel geïrriteerd door parfum? Vermijd dan bijvoorbeeld lippenstift waar parfum in zit. Verder zijn er ook nog andere producten die eventueel irriterende stoffen bevatten waar jouw lippen niet vrolijk van worden. Het is dus goed om deze in de toekomst te vermijden!
  2. Raak je lippen niet te veel aan: vermijd veel aan je lippen zitten met je handen of het likken van je lippen.
  3. Hydrateer jouw lippen met Labello: tijdens lipeczeem worden jouw lippen erg droog. Het is daarom belangrijk om ze goed te hydrateren. Dit kun je bijvoorbeeld doen met onze Labello Original of Labello Hydro Care.
Lippen eczeem

Is lippen eczeem besmettelijk?

Nee, lippen eczeem is niet besmettelijk. Eczeem op of rond de lippen kun je dus niet aan iemand overdragen. Een koortslip daarentegen is wel besmettelijk. Twijfel je over of je lipeczeem hebt of een koortslip? Raadpleeg dan even jouw huisarts, diegene kan erachter komen waar je last van hebt.