Extreem droge lippen verzorgen

Wat te doen tegen extreem droge lippen?

Last van droge, trekkerig voelende lippen? Of je nou last hebt van velletjes, barstjes of pijnlijke kloofjes op je lippen, wij hebben de beste tips voor je verzameld om jouw lippen weer zacht en mooi te maken. Je lippen goed insmeren met een hydraterende lippenbalsem is niet het enige dat helpt tegen extreem droge lippen. Wat zijn de oorzaken en kenmerken van extreem droge lippen? Hoe voorkom je ze en hoe verzorg je ze? Je leest het hieronder.

(Hele) droge lippen symptomen

Droge of schrale lippen herken je natuurlijk vooral aan het droge, pijnlijke gevoel. Andere symptomen waar je droge, pijnlijke lippen aan kunt herkennen, zijn:

  • Losse velletjes
  • Jeuk/trekkerig/branderig gevoel
  • Pijn bij het eten van pittig eten
  • Roodheid om de mond heen
  • Barstjes en kloofjes in de lippen of mondhoeken

Hele droge lippen geven een naar gevoel en kunnen behoorlijk wat frustratie veroorzaken. Om erge beschadiging en lang herstel te voorkomen, is het vooral handig om te weten waar super droge lippen vandaan komen. Zo weet je ook hoe je ze moet aanpakken - en kun je dat vervelende gevoel dus voorkomen!

Extreem droge lippen: de oorzaken

De huid van de lippen is erg dun in vergelijking met de huid van de rest van ons lichaam. Daardoor is deze extra gevoelig voor de invloeden van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan uitdroging door lage luchtvochtigheid in de wintermaanden of tijdens een vlucht met het vliegtuig. De tweede grote oorzaak van extreem droge lippen is het feit dat de huid van je lippen geen talgklieren heeft. Dit betekent dat de huid geen vettig laagje aanmaakt om zichzelf van uitdroging te beschermen, zoals de rest van de huid op je lichaam wel doet.

 

Wanneer we erg droge lippen hebben, zijn we snel in de verleiding om ze te likken zodat ze weer vochtig worden. Dit werkt helaas juist averechts. Het speeksel verdampt namelijk weer heel snel en heeft door de enzymen juist een uitdrogende werking. De huid rondom de extreem droge lippen kan uiteindelijk zelfs rood of schilferig worden. Ook al geeft dit je in de eerste instantie een fijn gevoel, probeer dus écht de verleiding te weerstaan om aan je lippen te likken. Zo houd je jouw lippen mooi en voorkom je dat ze nog verder uitdrogen.

Tips wat je kunt doen tegen extreem droge lippen

Nu vraag je je natuurlijk af wat te doen bij extreem droge lippen. En hoe je deze het beste kunt voorkomen. Gelukkig zijn er verschillende remedies tegen de belangrijkste oorzaak: het gebrek aan vocht. De meest voor de hand liggende oplossing is een hydraterend lipproduct. Verzorg je droge, schrale en branderige lippen met vettige lippenbalsem met voedende ingrediënten, zoals natuurlijke oliën en vitamine E. Wanneer je al last hebt van velletjes, bijt of trek ze er dan vooral niet af! Je wilt natuurlijk dat je lippen zo snel mogelijk weer zacht aanvoelen. Maar het afbijten van de velletjes kan scheurtjes veroorzaken. Deze voelen vaak nog pijnlijker aan en zijn moeilijker te genezen. Probeer in plaats daarvan een zachte lipscrub uit, die de dode huidcellen op een veilige manier verwijdert. Zo zijn je lippen snel weer heerlijk zacht.
Extreem droge lippen oorzaak mondkapje

Kies de juiste lippenbalsem voor extreem droge lippen!

Soms zijn mensen bang dat een lippenbalsem verslavend werkt, maar maak je geen zorgen! Het is niet zo dat je fysiek verslaafd kan raken aan een lipproduct. Het kan alleen soms een gewoonte worden, omdat het fijn aanvoelt op je lippen. Wel is het mogelijk dat jouw lippen gevoelig zijn voor bepaalde ingrediënten. Stop uiteraard met het gebruik van een lippenbalsem als je een allergische reactie, zoals jeuk of zwelling, krijgt. Een lippenbalsem zonder geur- en smaakstoffen is de veiligste keuze als je een gevoelige huid hebt.

Voor zeer droge lippen zijn er ook lippenbalsems met extra hydraterende ingrediënten, die de heftige kenmerken zoals scheurtjes helpen te genezen.  Een goede lippenbalsem voor extreem droge lippen houdt je lippen goed vet, zonder dat ze plakkerig aanvoelen. Ben je van plan om van het zonnetje te genieten? Zorg dan dat je niet vergeet om ook je lippen te beschermen tegen de zon met een lippenbalsem met zonbeschermingsfactor. Voorkomen is beter dan genezen.

man met lippenbalsem voor extreem droge lippen
Naast goed werkende verzorgingsproducten, zijn er ook een aantal voedingstips tegen extreem droge lippen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om elke dag genoeg water te drinken. Een gehydrateerd lichaam betekent gehydrateerde lippen. Probeer daarom ook uitdrogende dranken te vermijden, zoals koffie en alcohol. Controleer daarnaast of je wel genoeg vitamines binnenkrijgt en goede vetten eet. Denk bijvoorbeeld aan noten en avocado. Dit alles is niet alleen goed voor mooie zachte lippen, maar ook voor een gezonde levensstijl.