Droge lippen - Labello

Droge lippen: oorzaken & wat kan je ertegen doen?

Iedereen kent het probleem: droge lippen. Zeker in de winter komen ze veel voor. Maar wat kun je eigenlijk tegen kapotte lippen doen? Volg onderstaande tips op om je lippen zacht, verzorgd en mooi te houden.

Wat zijn de oorzaken van droge lippen?

Droge lippen komen vaak voor. Wie heeft er niet eens last van scheurtjes of een trekkerig gevoel gehad? Extreem droge lippen kunnen meerdere oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan externe factoren, maar ook aan je levensstijl.
Droge lippen in de winter - Labello

Koude winterlucht

De eerste oorzaak van droge lippen is de meest voorkomende: droge en koude winterlucht. Koude temperaturen, lage luchtvochtigheid, snijdende wind en ook droge verwarmingslucht kunnen effect hebben op jouw lippen.

 

Stress

Maar er kan ook een andere oorzaak zijn voor kapotte lippen. Tegenwoordig is iedereen druk en leven we een hectisch leven. Te veel stress, zeker in combinatie met te weinig slaap, kan een negatief effect hebben op de dunne huid van je lippen. Het gevolg? Droge, trekkerige lippen.

 

Hydratatie

Als laatste kan verstoorde hydratatie een rol spelen. Hoe gezond je bent, komt grotendeels door hoe goed je voor jezelf zorgt. Voldoende water drinken is daar een van de belangrijkste factoren in, zeker bij droge lippen. Drink je te weinig, dan zal ook je huid uitdrogen. Houd daarom het advies aan om ongeveer twee liter water per dag te drinken.


Gescheurde en gesprongen lippen

Heb je last van gescheurde lippen, dan zijn je lippen zo droog dat er barstjes en kloofjes zijn ontstaan in de huid. Goede lipverzorging is dan essentieel, om verdere pijn en ongemak te voorkomen. Tip: eet ook weinig tot geen pittig of zout voedsel als je last hebt van gesprongen lippen. Deze zullen je lippen alleen maar pijnlijker aan laten voelen.
Verzorgde droge lippen - Labello

Wat te doen tegen droge lippen?

Doen

 • Drink voldoende water.
 • Adem door je neus in plaats van door je mond.
 • Gebruik een luchtbevochtiger in kamers waar de verwarming aan staat.
 • Scrub je lippen een keer per week.
 • Draag een sjaal over je mond in de kou.
 • Haal altijd je lippenstift eraf voordat je gaat slapen.

Extra tips bij droge lippen

 • Lik je lippen niet te veel af. Het lijkt alsof je ze hiermee bevochtigt, maar hiermee kun je ze juist uitdrogen.
 • Ga op een koude dag niet naar buiten zonder lippenbalsem.
 • Vergeet niet om een lippenbalsem met SPF te dragen om je ook tegen de zon te beschermen.
 • Trek niet aan losse velletjes op je lippen.
 • Draag een sjaal over je mond in de kou.
 • Laat matterende lippenstift staan tot je lippen weer gezond zijn.

Droge of kapotte lippen verzorgen met lippenbalsem

Wat helpt tegen droge lippen is eigenlijk heel simpel: goede verzorging door middel van een hydraterende lippenbalsem. Hiermee breng je de vochtbalans van je lippen weer op peil, waardoor het trekkerige gevoel zal verdwijnen. Vergeet bang zijn dat je lippen scheuren als je glimlacht, met de juiste verzorging zijn jouw kapotte lippen snel weer hersteld.

 

Wat ook kan helpen is om een plakje komkommer over je lippen te wrijven. Laat het sap voor 15 minuten zitten en was het er daarna af. Smeer je lippen daarna in – zoveel als nodig – met een vocht inbrengende lippenbalsem. Je lippen zullen je dankbaar zijn!