Blauwe lippen Labello

Blauwe lippen: oorzaken & oplossingen

Heb je weleens last van blauwe lippen? Of heb je blauwe, paarse lippen een keer bij iemand anders gezien en vraag je je af hoe dat kan? Er zijn verschillende oorzaken voor blauwe lippen. Lippen kunnen blauw of paars kleuren door een zuurstoftekort in het bloed. Iedereen kan last krijgen van blauwe lippen: ouderen, kinderen, jongeren en volwassenen. In deze blog leer je meer over hoe blauwe lippen en oplossingen voor blauwe lippen.

Blauwe lippen oorzaken

Wanneer we het hebben over de oorzaak van blauwe lippen, maken we een onderscheid tussen onschuldige oorzaken en oorzaken die eventueel wat ernstiger zijn en het beste besproken kunnen worden met een medisch specialist. De wat meer onschuldige oorzaken voor blauwe lippen of een paarse vlek op je lip zijn als volgt:

 • Blauwe lippen door koud weer: wanneer je te lang in de kou bent, zonder hiervoor goed gekleed te zijn, kun je last krijgen van blauwe of paarse lippen. Jouw lichaam is afhankelijk van een goede doorbloeding en zuurstoftransport. Zodra jouw lichaam afkoelt, neemt jouw lichaam minder makkelijk zuurstof op. Het zuurstofgebrek zorgt voor blauwe lippen.
 • Blauwe lippen door zwemmen: vooral bij kinderen zie je dat ze blauwe of paarse lippen krijgen tijdens het zwemmen. Het water in de zee of het zwembad is meestal koud, hierdoor kan er een zuurstofgebrek ontstaan en kleuren de lippen blauw of paars.
 • Blauwe lippen na hardlopen: sommigen ervaren dat ze na het hardlopen last krijgen van blauwe lippen. Dit kan komen door een combinatie van afkoeling en moeheid. Let op: het kan ook wijzen op hartproblemen, dus raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts.
 • Blauwe lippen door oververmoeidheid: wanneer je ontzettend moe of uitgeput bent, kunnen jouw lippen blauw of paars kleuren. Bij extreme oververmoeidheid kan het voorkomen dat je hart en longen wat moeilijker functioneren - denk aan kortademigheid, een benauwd gevoel of zweetuitbraken. Hierdoor kan een zuurstofgebrek ontstaan en kleuren de lippen blauw.

Heb je naast blauwe lippen door de kou, ook last van droge lippen door de kou? Lees in onze blog meer over droge lippen door de kou en wat je er tegen kunt doen.

Blauwe lippen

Blauwe lippen bij hartfalen en andere medische oorzaken

Naast de onschuldige oorzaken van blauwe lippen, zijn er ook ernstige of medische oorzaken voor blauwe of paarse lippen. Mocht je jezelf herkennen in een van de onderstaande kenmerken, neem dan contact op met een medisch specialist, zoals jouw huisarts.

 • Blauwe lippen door bloedarmoede: wanneer je last hebt van bloedarmoede, zit er weinig hemoglobine in jouw bloed. Hierdoor kan het bloed niet voldoende zuurstof naar cellen in jouw lichaam brengen.
 • Blauwe lippen door hartfalen of andere hartafwijkingen: hartfalen of andere (aangeboren) hartafwijkingen kunnen ervoor zorgen dat jouw lippen blauw of paars kleuren. Wanneer jouw hart problemen heeft, kan het voorkomen dat het bloed niet goed of met genoeg zuurstof door jouw lichaam wordt gepompt.
 • Blauwe lippen door hoogteziekte: wanneer je voor een langere tijd je bevindt op een grote hoogte, zoals op een hoge berg, kun je last krijgen van blauwe of paarse vlekken op je lippen. Dit komt omdat er op hoge bergen minder zuurstof is. Hoogteziekte kan ernstig en zelfs fataal zijn, maar kun je voorkomen door langzaam te acclimatiseren aan de hoogte.
 • Blauwe lippen door een astma-aanval: heb jij last van astma? Dan kan het voorkomen dat je tijdens een astma-aanval last kan krijgen van blauwe of paarse lippen. Door de astma-aanval kun je namelijk moeilijk ademen en krijg je minder makkelijk zuurstof binnen.
 • Blauwe lippen door COPD: blauwe, paarse lippen kan een symptoom zijn van de longziekte COPD. Dit is een ernstige longziekte waarbij de longen beschadigd zijn, waardoor je minder zuurstof binnenkrijgt. Er ontstaat dus een zuurstofgebrek.

Blauwe lippen oplossingen

Er zijn oplossingen om blauwe lippen te voorkomen. Let wel op dat de oplossingen die wij nu noemen, vooral gericht zijn op blauwe lippen veroorzaakt door bijvoorbeeld het te koud hebben of net gezwommen te hebben.

 • Een oplossingen voor blauwe lippen is om bij koud weer je goed en warm aan te kleden. Twijfel je over de temperatuur buiten? Neem voor de zekerheid een jasje of trui mee, zodat je goed warm blijft als het afkoelt buiten.
 • Neem een warme grote handdoek mee wanneer je gaat zwemmen en wikkel deze meteen om je heen na het nemen van een duiken. Zo zorg je dat je na het zwemmen weer warm wordt en je lippen niet blauwe of paars kleuren.
 • Last van blauwe lippen door oververmoeidheid? Zorg dat je goed slaapt, goed uitrust en momentjes voor jezelf neemt. Wanneer je een fanatieke sporter bent, kan het ook nog weleens helpen om eventjes iets minder of zwaarder te sporten. Denk aan jezelf en je lichamelijke en mentale gezondheid. Wanneer het jou niet lukt om zelf over de oververmoeidheid heen te komen, raden wij aan om in gesprek te gaan met een specialist hierover.

Heb jij last van blauwe lippen, maar komt het niet door kou? Of komt het vaak bij je voor? Raadpleeg dan altijd eerst je huisarts, misschien heeft het een medische oorzaak.