Tintelende lippen: oorzaken & wat kan je er tegen doen?

Heb jij last van tintelende lippen? Er zijn verschillende oorzaken voor tintelingen in je lippen. Tintelingen in je lippen kunnen onschuldig zijn, maar soms ook mentale of medische oorzaken hebben. In deze blog vertellen we je meer over tintelende lippen of een verdoofd gevoel in de lip en de eventuele oorzaken.

Wat betekent het als je lippen tintelen?

Tintelende lippen kunnen zowel ervaren worden als tintelingen in de lippen of juist een verminderd gevoel in de lippen. Je kunt een tintelende bovenlip of onderlip hebben, maar het kan ook allebei tegelijkertijd of zelfs doorspelen naar je tong. Verschillende redenen kunnen zorgen voor tintelende lippen of gevoelloze lippen, zoals vitamine-tekort, droge lippen, stress, hyperventilatie, allergie, voedselvergiftiging of een medische aandoening. Heb jij vaak last van tintelende lippen of een verdoofd gevoel in je lip? Raadpleeg dan altijd jouw huisarts, deze persoon kan met jou onderzoeken waardoor het ontstaat en of het wel of niet een ernstig verschijnsel is. 

Wanneer jouw lippen droog zijn, kunnen ze gaan tintelen. Droge tintelende lippen kun je makkelijk verhelpen met de juiste verzorging. Lees in onze andere blog meer over droge lippen en wat je er tegen kunt doen. 

Tintelende lippen stress

Een tintelende tong en lippen kan soms duiden op stress. Hyperventilatie of verkeerd ademen is iets wat al gauw voorkomt bij overmatig veel stress. Wanneer mensen gestresst zijn, gaan ze op een andere manier ademen: te snel en te hoog. Hierdoor kan de zuurgraad in je bloed veranderen en kun je een tintelend gevoel krijgen op verschillende plekken in je lichaam: lippen en tong, maar ook bijvoorbeeld in je handen. Heb jij tintelende lippen door stress? Ga dan goed na waar de stress vandaan komt en achterhaal hoe je de stress weg kunt nemen. Kom je er alleen niet uit? Dan adviseren we om een huisarts in te schakelen die jou de juiste hulp kan bieden. 

Tintelende lippen allergieën

Het kan gebeuren dat je brandende lippen, gevoelloze lippen of tintelende lippen krijgt vanwege een allergie. De tintelende lippen zijn dan een allergische reactie op bijvoorbeeld het binnenkrijgen van bepaald eten of medicijnen. Naast de tintelingen kan zo’n allergie soms je lippen ook erg opzwellen. Dit kan er ernstig uitzien, maar door tijdig de juiste medicatie te gebruiken of een paar uur wachten, trekt dit weer weg. 

Krijg je voor het eerst tintelende lippen van een bepaald soort eten of medicijnen? Bespreek dit dan met jouw huisarts. Eventueel kan er getest worden of je daadwerkelijk allergisch bent voor bepaald eten of medicijnen en kun je dit makkelijker vermijden in de toekomst. 

Tintelende lippen en duizelig

Heb jij tintelende lippen met hoofdpijn of gaan de tintelende lippen gepaard met een duizelig gevoel? Dit kan betekenen dat je een vitamine- of mineralentekort hebt. Zodra je niet genoeg voedingsstoffen en de daarbij behorende vitamines en mineralen binnenkrijgt, kan jouw lichaam niet voldoende rode bloedcellen aanmaken. Rode bloedcellen zorgen ervoor dat zuurstof zich door jouw lichaam kan verplaatsen. Wanneer dit niet goed gaat, kun je last krijgen van tintelende lippen gepaard met blauwe lippen, hoofdpijn, duizeligheid, een onregelmatige hartslag of vermoeidheid. 

Daarom adviseren we om gevarieerd en gezond te eten, zodat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt en de kans op tekorten vermindert. Veelvoorkomende tekorten zijn van vitamine B11, B12, C, calcium, ijzer, magnesium, kalium of zink. Jouw huisarts kan een test afnemen om inzicht te krijgen of je tekorten hebt. 

Tintelende lippen door medische oorzaken

Naast bovenstaande oorzaken voor tintelende lippen, zijn er ook medische aandoeningen die kunnen zorgen voor tintelende lippen en tong:
  • Zo kunnen mensen met een traag werkende schildklier tintelende lippen en tong krijgen. Daarnaast kunnen ze ook tintelingen ervaren op andere plekken, zoals armen en benen. 
  • Lupus is een auto-immuunziekte die ontstekingen in het lichaam veroorzaakt. Lupus kan invloed hebben op het zenuwstelsel, hierdoor kunnen tintelingen op de lippen ontstaan. 
  • Guillain-Barré-syndroom (GBS) een (zeldzame) auto-immuunziekte waarbij het lichaam zichzelf aanvalt. Bij GBS wordt het zenuwstelsel aangetast, wat tintelingen kan veroorzaken bij zowel de lippen als op andere plekken. 
  • Wanneer jouw bloedsuikerspiegel te laag is, kun je tintelingen rondom de mond krijgen. Door te weinig glucose kan jouw lichaam niet goed genoeg functioneren. 

 

Let op: stel nooit zelf diagnoses op basis van deze blog. Deze blog is puur ter informatie voor mogelijke oorzaken van tintelende lippen. Mocht je twijfels hebben over je gezondheid of veel last hebben van de tintelingen, neem dan altijd contact op met een medisch specialist of jouw huisarts.